Skip to content

Swimrun

En stark swimrunatlet behöver kunna simma i öppet vatten, men också under de speciella förutsättningar som gäller i swimrun. Ibland innebär det stökiga vågor och strömmar. Utöver traditionell simträning behöver atleten också vara effektiv med sportens utrustning, d.v.s. våtdräkt, paddlar och dolme.

Löpningen i swimrun utgörs ofta av terränglöpning så träning i skog och mark är viktigt. Det gäller dessutom att hantera den speciella pacing som uppstår då löpning dels är oregelbunden men också bryts av simningar, då pulsen tillåts gå ner och benen får återhämta sig något.

Något som inte kan poängteras nog är att swimrun inte är bara löpning och simning. Sportens alla byten mellan disciplinerna och utrustning kräver träning i transitioner men också i själva tävlingsformatet. Tävlingarna är ofta ganska långa och då blir också sådant som nutrition, lagarbete och att ha en plan för loppet viktigt.

Tomas genomförde sin första swimruntävling 2014 och har sedan dess bl.a. deltagit i ÖTILLÖ World Championship fem gånger med 08:57 som personbästa. Tomas viktigaste resultat finns att läsa här. Tomas har alltså lång erfarenhet av swimrunsporten och dess tävlingar på alla nivåer och distanser. Därutöver älskar han sporten och delar gärna med sig av sina erfarenheter.